Τριχόπτωση – Γενικές Πληροφορίες

Τριχόπτωση – Γενικές Πληροφορίες

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τρίχες που αποπίπτουν παραπάνω από το φυσιολογικό, σταδιακή αραίωση σε διάφορα σημεία του τριχωτού, έλλειψη όγκου στο μήκος των μαλλιών είναι μερικές από τις πρώτες και φανερές ενδείξεις τριχόπτωσης.
Αυτά είναι σημάδια που προβληματίζουν την πλειονότητα ανδρών και γυναικών μιας και τα μαλλιά αποτελούν βασικό στοιχείο της εξωτερικής εμφάνισης.

Είναι σύμβολο ομορφιάς, υγείας και παράλληλα λειτουργούν και ως καθοριστικό στοιχείο της εσωτερικής ευημερίας.

Τα πλούσια μαλλιά ταυτίζονται με την αυτοπεποίθηση κάθε ατόμου και το ενδεχόμενο απώλειας τριχών είναι θέμα που προκαλεί έντονη ανησυχία.
Ωστόσο, η καθημερινή απώλεια μαλλιών έως ένα σημείο, θεωρείται ότι είναι μια φυσική διαδικασία.
Ο φυσιολογικός αριθμός απώλειας εκτιμάται ότι είναι 50 – 100 τρίχες την ημέρα.

Η κάθε τρίχα ακολουθεί έναν προκαθορισμένο και ασύγχρονο κύκλο ζωής. Ανεξάρτητα από την πυκνότητα των μαλλιών κατά τη γέννηση, μέχρι την ενήλικη ζωή, στο ανθρώπινο κεφάλι υπάρχουν κατά μέσο όρο 55.000 – 60.000 θυλακικές μονάδες.
Αυτές αποδίδουν 100.000 – 150.000 τρίχες στο σύνολο και είναι κατανεμημένες από 1 έως 4 τρίχες σε κάθε τριχοθυλάκιο.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας, αποτελείται από 3 φάσεις

Κύκλος ζωής της Τρίχας (1)

Φάση της Ανάπτυξης ή Αναγένεσης (Anagen Phase)

Σε αυτή τη φάση ανήκει, προσεγγιστικά, το 80% των τριχών, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό των μαλλιών.
Έχει διάρκεια 2 έως 6 χρόνια.
Τα τριχοθυλάκια που ανήκουν στη φάση της ανάπτυξης, χαρακτηρίζονται από έντονη δραστηριότητα και βρίσκονται βαθιά στο δέρμα, στο ύψος του επιδερμικού λίπους.

Σε αυτή τη φάση, τα μαλλιά έχουν έντονο χρώμα και μεγαλώνουν καθημερινά, περίπου κατά 0.035cm.
Διατηρούν, δε,  αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Αναγένεση.

Κύκλος ζωής της Τρίχας (2)

Φάση Καταγένεσης (Catagen Phase)

Αμέσως μετά τη φάση της Αναγένεσης, η τρίχα εισέρχεται στη φάση της Καταγένεσης.
Αυτή διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες.
Στο διάστημα αυτό, σταματά η κυτταρική διαίρεση και η δραστηριότητα των τριχοθυλακίων, τα οποία συρρικνώνονται σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ανάπτυξη της τρίχας και να προετοιμάζεται για απόπτωση.

Κατά προσέγγιση, το 1 – 2% του συνόλου των μαλλιών βρίσκεται σε αυτή τη φάση.
Στην ουσία, πρόκειται για το μεταβατικό στάδιο, που προετοιμάζει τα μαλλιά να εισέλθουν στη φάση της τελογένεσης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το τελικό στάδιο της κατάπτωσης περιλαμβάνει και τη φάση της Δυστροφικής Καταγένεσης.
Σε αυτήν,  τα τριχοθυλάκια εισέρχονται απευθείας από τη φάση της Αναγένεσης, με αποτέλεσμα τη ρήξη και την απόπτωση του στελέχους των μαλλιών.
Σε αυτή την περίπτωση, ανήκουν συνήθως το 1 – 2% των μαλλιών, ενώ η φυσιολογική τιμή είναι το 0%. 

Κύκλος ζωής της Τρίχας (3)

Φάση Ανάπαυσης ή Τελογένεσης (Telogen Phase)

Το στάδιο της ανάπαυσης, διαδέχεται το στάδιο της κατάπτωσης και διαρκεί περίπου 100 μέρες (3 – 4 μήνες).
Τα τριχοθυλάκια αδρανούν, η τριχοφυΐα αναστέλλεται και οι τρίχες παραμένουν στα τριχοθυλάκια, αλλά παύουν να αναπτύσσονται και τελικά αποπίπτουν.

Περίπου το 20% των μαλλιών ανήκει στη φάση της Τελογένεσης.

Το φαινόμενο αυτό, επαναλαμβάνεται περίπου 25 φορές στη διάρκεια ζωής ενός ατόμου.
Ωφελεί, δε, στην ανανέωση της τριχοφυΐας, καθώς κάθε τρίχα που χάνεται, αντικαθίσταται από μία νέα.
Η Τριχόπτωση αυτή, εκτιμάται ως απόλυτα φυσιολογική, ακόμα και όταν αυξάνεται υπό την επίδραση παραγόντων, όπως η εποχικότητα και η διατροφή.

Όταν, όμως, ο ρυθμός επανέκφυσης των τριχών δεν αντιστοιχεί με την πτώση τους, τότε η απώλεια των μαλλιών μπορεί να οφείλεται σε παθολογική κατάσταση.
Συγκεκριμένα, όταν το ποσοστό σε φάση τελογένεσης υπερβεί το 20% και ο αριθμός απόπτωσης των τριχών ξεπερνάει τις 100 ημερησίως, σταδιακά, η αραίωση αρχίζει να γίνεται εμφανής.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η Τριχόπτωση επιμένει και καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, ανεξάρτητα από τα Αίτια πρόκλησης, είναι σκόπιμο να εξεταστεί το τριχωτό από έναν ειδικό ιατρό.
Αυτός θα πιστοποιήσει, αν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας και κατ’ επέκταση, θα ταυτοποιήσει το είδος και τον βαθμό της Τριχόπτωσης, ώστε να προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

Η Διάγνωση, λοιπόν, είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για την πρόληψη, την ενδυνάμωση ή και την αποκατάσταση της αρχικής εμφάνισης των μαλλιών.
Ακόμα και όταν τα αίτια δεν είναι απολύτως αναστρέψιμα, είτε η Τριχόπτωση εμφανιστεί σταδιακά είτε ξαφνικά, είτε επηρεάσει το δέρμα της κεφαλής, είτε ολόκληρο το σώμα, 

Για αυτόν τον λόγο, το άριστα καταρτισμένο Ιατρικό Επιτελείο της Bergmann Kord εφαρμόζει Προσωπική Διάγνωση.
Αυτή είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο προφίλ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ενδιαφερόμενου, που επιθυμεί να λάβει εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την κατάσταση της τριχοφυΐας του.

Διαφορές: Ανδρική & Γυναικεία Τριχόπτωση

Η Γυναικεία Τριχόπτωση είναι ένα πιο κυκλικό φαινόμενο σε σχέση με την ανδρική, καθώς επίσης και πιο επιρρεπές στην επίδραση εξωτερικών παραγόντων και φαρμακευτικών αγωγών.

Για τον ανδρικό πληθυσμό, 3 είναι οι παράγοντες που συσχετίζονται για τη δημιουργία Ανδρογενετικής Αλωπεκίας: η κληρονομικότητα, οι ορμόνες και η ηλικία, ενώ στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή και δεν επηρεάζεται πάντοτε από την ηλικία.

Στη Γυναικεία Τριχόπτωση πλήθος ορμονών επιδρούν στα τριχοθυλάκια, ενώ για τους άνδρες, στις περιπτώσεις γενετικής προδιάθεσης, η ορμονική επίδραση οφείλεται στην παρουσία της τεστοστερόνης και των παραγώγων της.

Στις γυναίκες, τα τριχοθυλάκια που επηρεάζονται από τη δράση των ορμονών είναι συνήθως διάχυτα σε όλη την έκταση του τριχωτού, ενώ στους άνδρες βρίσκονται συγκεντρωμένα στη μετωπιαία γραμμή και προς το εσωτερικό, μέχρι την κορυφή του τριχωτού.
Δηλαδή, η Ανδρική και η Γυναικεία Τριχόπτωση, προσδιορίζονται από διαφορετικά μοντέλα αραίωσης (Male Pattern Hair Loss / Female Pattern Hair Loss).
Επιπλέον, οι γυναίκες διατηρούν συνήθως τη μετωπιαία γραμμή, σε αντίθεση με τους άνδρες, στους οποίους αποτελεί συχνά το πρώτο τμήμα του τριχωτού που πλήττεται.

Η συνηθέστερη αιτία της Γυναικείας Τριχόπτωσης, είναι οι ορμονικές διαταραχές.

ΤΡΙΧΑ – Η «ΑΥΤΗΣ ΕΞΟΧΟΤΗΣ»

Online Διάγνωση

Συμπληρώστε την παρούσα
Φόρμα Διάγνωσης εξ Αποστάσεως.
Συλλέξτε πληροφορίες για τη δική σας περίπτωση τριχόπτωσης. Επιβεβαιώστε ότι είστε κατάλληλος υποψήφιος για Μεταμόσχευση Μαλλιών.
Απλά και από την άνεση του χώρου σας.
Σε κάθε περίπτωση, θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.

Έναρξη