Γυναικεία Τριχόπτωση

Γυναικεία Τριχόπτωση

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Η Γυναικεία Τριχόπτωση παρουσιάζει αυξητική τάση εμφάνισης και αποτελεί, πλέον, σύνηθες φαινόμενο της καθημερινότητας. Ειδικά σε σχέση με το παρελθόν,  το ευαίσθητο θέμα της αραίωσης μαλλιών «αγγίζει» και τη γυναικεία πραγματικότητα. 

Περίπου το 15% του γυναικείου πληθυσμού, κάποια στιγμή της ζωής τους, εμφανίζουν τριχόπτωση και προβληματίζονται έντονα για τις αλλαγές που παρατηρούνται στα μαλλιά τους. Διότι για πολλές γυναίκες, η εικόνα των μαλλιών κατέχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στην προσδοκώμενη εμφάνιση και αποτελεί σημαντικό βαρόμετρο της υγείας του σώματος και της ψυχικής διάθεσης. 

Έτσι μια ενδεχόμενη ελάττωση της πυκνότητας και αποδυνάμωση των τριχών μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες, ακόμα και όταν είναι εφικτή η κάλυψη της αραίωσης μέσω κομμωτικών διεργασιών.

Τριχόπτωση και Ηλικία

Όταν η εικόνα του τριχωτού αλλάζει, επηρεάζει τις γυναίκες σε ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, με τις πιθανότητες εκδήλωσης της Τριχόπτωσης να κλιμακώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο από την ηλικία των 20, είναι πιθανό μια γυναίκα να παρατηρήσει λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών της. Το πρόβλημα εντείνεται μετά την ηλικία των 40 ετών, όπου τουλάχιστον το 40% των γυναικών θα επηρεαστεί και μετά την ηλικία των 50, όπου περισσότερες από τις μισές γυναίκες θα αντιληφθούν αξιόλογες ενδείξεις Τριχόπτωσης.

Έτσι ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου επιθυμεί να απαλλαγεί από την Τριχόπτωση, καθώς η διατήρηση της καλής υγείας και ομορφιάς των μαλλιών είναι αιτούμενο για κάθε γυναίκα.

Τα αίτια της Γυναικείας Τριχόπτωσης

Η έγκαιρη και στοχευμένη διερεύνηση των αιτιών, τα οποία  ποικίλουν και διακρίνονται σε φυσιολογικά ή παθολογικά, επιλύει σε σημαντικό βαθμό το ζήτημα της τριχόπτωσης. Για παράδειγμα:

* Εποχικότητα & Διατροφή

Κάποιες φορές, αντί της αναμενόμενης απώλειας περίπου 50 τριχών ημερησίως, τις περιόδους της Εποχιακής Τριχόπτωσης παρατηρείται αυξημένη απόπτωση.
Αυτή διαφοροποιείται από γυναίκα σε γυναίκα.

Ιδίως την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, ξεπερνά τις συνηθισμένες τιμές και αγγίζει τα ανώτερα όρια 100 τριχών ημερήσιας απώλειας.
Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην αντίδραση των τριχοθυλακίων στις Εποχιακές επιδράσεις του περιβάλλοντος.
Πρόκειται για τη Φυσιολογική Αλωπεκία, μία απολύτως αναστρέψιμη μορφή τριχόπτωσης.

Όπως αντίστοιχα αναστρέφεται και στις περιπτώσεις που προκαλείται, λόγω Διατροφής.

Οι «μοντέρνες» διατροφικές συνήθειες διακρίνονται από πολύ σοβαρές ελλείψεις ή καταχρήσεις.
Αυτές συμβάλλουν ενεργά στην απώλεια μαλλιών.
Η κακής ποιότητας διατροφή και οι αυστηρές δίαιτες, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμινών, λιπαρών οξέων, ψευδαργύρου (Zn), ιχνοστοιχείων και μετάλλων, που σχετίζονται άμεσα με την τριχόπτωση.
Αλλά, και η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α ενισχύει τις πιθανότητες εμφάνισης του φαινομένου.

Συνεπώς, οι διαταραχές διατροφής και μεταβολισμού είναι παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν αραίωση και μάλιστα σε Διάχυτη μορφή.

* Ορμονικές Διαταραχές

Ο σημαντικότερος παράγοντας και ο πιο κοινός μεταξύ των γυναικών που μπορεί να προκαλέσει Τριχόπτωση, είναι οι Ορμονικές Διαταραχές, μέσω των μεταβολών στα επίπεδα ορμονών.

Συγκεκριμένα, τριχόπτωση μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα  κατά την Εγκυμοσύνη, με ενδείξεις κατά την επιλόχεια περίοδο, τον Τοκετό ή την Εμμηνόπαυση, ενώ όσες πάσχουν από το σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, ενδέχεται επίσης να παρατηρήσουν σταδιακή απώλεια των μαλλιών.

Σε αρκετές γυναίκες προκαλείται Διάχυτη Αλωπεκία στο τριχωτό, περίπου 3 – 4 μήνες μετά την εγκυμοσύνη. Διότι, κατά τη διάρκεια της κύησης, συγκεντρώνονται υψηλά επίπεδα ορμονών στον οργανισμό, τα οποία διατηρούν μεγάλο ποσοστό μαλλιών στη φάση της Αναγένεσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της τριχοφυΐας. Μετά τη γέννα όμως, τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν και τα μαλλιά εισάγονται απότομα στη φάση της Τελογένεσης, με συνέπεια την αυξημένη απώλεια τριχών.

Το φαινόμενο της λεγόμενης «Επιλόχειας Τριχόπτωσης», είναι πλήρως αναστρέψιμο και αποκαθίσταται ολοκληρωτικά, περίπου, 9 μήνες μετά τη γέννα. 

* Παθολογικά αίτια

Υπάρχουν και παθολογικά αίτια που προκαλούν Διάχυτη Αλωπεκία, ως αποτέλεσμα επιδράσεων ορισμένων βλαπτικών παραγόντων.
Πρόκειται για διαταραχές της τριχοφυΐας, λόγω Ενδοκρινικών διαταραχών.
Αυτές προκαλούνται από  υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά και διαταραχές από Φάρμακα και Χημικές ουσίες όπως αντισυλληπτικά, αντιθυρεοειδικά, αντιπηκτικά, κυτταροστατικά, αντιψυχωτικά φάρμακα κ.ά

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η Τριχόπτωση δεν προκαλείται ακούσια.
Μια μορφή αυτοπροκαλούμενης τραυματικής αλωπεκίας είναι η Τριχοτιλλομανία,
Κατ’ αυτήν η γυναίκα, ιδίως σε νεαρή ηλικία, αναπτύσσει ψυχαναγκασμό ξεριζώματος των τριχών.
Συνήθως περιστρέφει την τρίχα γύρω από το δάκτυλο και επιδίδεται σε έντονο τράβηγμα για την εκρίζωση της, με αποτέλεσμα να δημιουργεί περιοχή αλωπεκίας.

Αλλά και σε περιπτώσεις Κομμωτικών Διεργασιών και συνεχούς περιποίησης, πολλές γυναίκες «ταλαιπωρούν» τα μαλλιά τους, προκαλώντας δυσάρεστες επιπτώσεις, όπως Αλωπεκία από Έλξη.
Το επαναλαμβανόμενο τράβηγμα των μαλλιών και η έλξη, που συμβαίνει όταν στερεώνονται σφιχτά τα μαλλιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη.
Δημιουργείται φλεγμονή στα τριχοθυλάκια και τα μαλλιά δεν επανεκφύονται.

Συμπληρωματικά, οι πιο συχνοί αιτιολογικοί παράγοντες της Γυναικείας Τριχόπτωσης, είναι οι εξής:

Γενετικοί παράγοντες

* Κληρονομική προδιάθεση

Ψυχολογικοί παράγοντες

* Ψυχολογικά τραύματα

* Μετεγχειρητικό στρες

* Έντονη συναισθηματική φόρτιση

Ανοσολογικοί παράγοντες

* Αυτοάνοσα νοσήματα

Φαρμακευτική Αγωγή

* Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

* Αντικαταθλιπτικά

* Διουρητικά

* Αντιθρομβωτικά

Σωματικά τραύματα

* Έγκαυμα

* Βλάβη από ατύχημα

Χρόνιες Ασθένειες – Παθήσεις

* Αναιμία

* Προβλήματα ήπατος και νεφρών

* Δερματολογικές ασθένειες (π.χ δερματίτιδα, έκζεμα)

* Διαβήτης

Χημικοί παράγοντες & Ακτινοβολίες

* Χημειοθεραπείες

* Ακτινοθεραπείες

Επιπλέον παράγοντες

* Ιδιαίτερα υψηλός πυρετός

* Κάπνισμα

Ωστόσο, η υγεία των μαλλιών επιβαρύνεται άμεσα και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως:

* Έκθεση σε περιβάλλον επιβαρυμένο με σκόνη και ρύπανση,

* Επιβαρυντικές κομμωτικές διεργασίες π.χ. βαφές, ανταύγειες, κόμμωση κ.τ.λ.,

* Ακατάλληλη ή ελλιπής φροντίδα κ.ά.

Σημαντικά χαρακτηριστικά της Γυναικείας Τριχόπτωσης

* Πρόκειται για ένα κυκλικό φαινόμενο, το οποίο επηρεάζεται σημαντικά από εξωτερικούς παράγοντες και φαρμακευτικές αγωγές.

* Σε περιπτώσεις γενετικής προδιάθεσης, η ορμονική επίδραση οφείλεται στην παρουσία πλήθους ορμονών που επιδρούν στα τριχοθυλάκια.

* Τα τριχοθυλάκια που επηρεάζονται από τη δράση των ορμονών είναι συνήθως διάχυτα σε όλη την έκταση του τριχωτού, όπως προσδιορίζεται από το μοντέλο αραίωσης Female Pattern Hair Loss.

* Η μετωπιαία γραμμή του τριχωτού συνήθως διατηρείται σταθερή, με ενδεχόμενο αραίωσης, αλλά σπάνια υποχώρησης.

* Η πιο συνήθης αιτία της γυναικείας τριχόπτωσης είναι οι ορμονικές διαταραχές.

Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία (Female Pattern Baldness)

Η Γυναικεία Τριχόπτωση αυτού του είδους εκτείνεται σε όλο το τριχωτό και περισσότερο στο μπροστινό και επάνω τμήμα της κεφαλής, χωρίς να επηρεάζει τη μετωπιαία γραμμή.

Βασικοί συντελεστές αυτού του είδους αραίωσης είναι η γενετική προδιάθεση, το ορμονικό περιβάλλον και ο χρόνος.

* Κληρονομική Προδιάθεση & Ανδρογόνα

Παρουσιάζεται στις γυναίκες που είτε διαθέτουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων είτε κανονικές τιμές, αλλά λόγω κληρονομικής προδιάθεσης ένα ποσοστό των Τριχοθυλακίων τους είναι επιρρεπές στη δράση αυτών των ορμονών.

Συγκεκριμένα, οφείλεται στην παρουσία νέων παραγόμενων ουσιών, οι οποίες προκύπτουν από τη δράση 2 ενζύμων και επηρεάζουν τα ευαίσθητα τριχοθυλάκια. Της 5-α αναγωγάσης, που μετατρέπει την ορμόνη Τεστοστερόνη σε Διυδροτεστοστερόνη (DHT) και της αρωματάσης, που μετατρέπει την ανδροστενεδιόνη στα οιστρογόνα, οιστρόνη και οιστραδιόλη.

Οι ορμόνες αυτές δεσμεύονται από τους υποδοχείς των Τριχοθυλακίων, με αποτέλεσμα οι νέες τρίχες που εκφύονται, προοδευτικά να λεπταίνουν, να αποδυναμώνονται και τελικά, να αποδεσμεύονται από το τριχωτό της κεφαλής.

Αυτός ο κύκλος ανάπτυξης και απόπτωσης εξασθενημένων τριχών, σταδιακά οδηγεί στην Τριχόπτωση και την οριστική απώλεια των μαλλιών.

* Βιολογική Ωρίμανση

Το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή και δεν επηρεάζεται πάντοτε από την ηλικία. Ωστόσο, με την είσοδο στην εμμηνόπαυση, όπου μεταβάλλονται συγκεκριμένες ορμόνες, παρατηρείται αυξημένη διαταραχή της τριχοφυΐας.

Καθώς ο γυναικείος οργανισμός διαθέτει υψηλά επίπεδα αρωματάσης, κατ’ επέκταση διαθέτει και υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία δυσχεραίνουν τον μετασχηματισμό της τεστοστερόνης σε DHT. Επομένως, προφυλάσσουν τη γυναικεία τριχοφυΐα από την επίδραση των ανδρογόνων.

Κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο, όμως, τα οιστρογόνα μειώνονται και ελαττώνεται η προστατευτική τους δράση. Γι’ αυτό, σε ώριμη ηλικία αυξάνεται απότομα το ποσοστό των γυναικών που, ενδεχομένως, να εμφανίσει συμπτώματα ή και εμφανή επικράτηση του φαινομένου.

Εξαιρούνται τα τριχοθυλάκια στο πίσω και το πλαϊνό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής (Βρεγματική και Ινιακή Χώρα), που παρουσιάζουν γενετική αντίσταση στα ανδρογόνα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται από την DHT και κατά συνέπεια να μην πλήττονται από την Τριχόπτωση.

Τα ανθεκτικά αυτά τριχοθυλάκια βρίσκονται στην Περιοχή Σταθερής Τριχοφυΐας της κεφαλής, η οποία αξιοποιείται κατά την διαδικασία της εμφύτευσης, για να καλύψει τις ανάγκες στις περιοχές της αραίωσης.

Βαθμίδες Γυναικείας Τριχόπτωσης

Η ακριβής Διάγνωση είναι εκείνη που καθορίζει την πορεία κατά της Τριχόπτωσης σε συνάρτηση με το είδος, την έκταση και τη σοβαρότητα της. Στο πλαίσιο αυτό, συνιστάται μια ορισμένη κλίμακα μέτρησης της Αραίωσης για να προσδιοριστεί και να καταγραφεί η βαθμίδα της Γυναικείου τύπου Ανδρογενετικής Αλωπεκίας.

Για τους εξειδικευμένους Ιατρούς της Bergmann Kord, βασικό εργαλείο ταξινόμησης για τις γυναίκες είναι η κλίμακα μέτρησης Ludwig.

Γυναικεία Τριχόπτωση 1

Αλωπεκία ανδρικού τύπου (Female Pattern Hair Loss)

Συχνά συναντάται και μια άλλη μορφή γυναικείας τριχόπτωσης, που ανταποκρίνεται στις πρώτες βαθμίδες αραίωσης της κλίμακας μέτρησης Norwood. Στις περιπτώσεις αυτές, η γυναικεία αραίωση ακολουθεί τα πρότυπα της ανδρικής.

Αντιμετώπιση Γυναικείας Τριχόπτωσης

Όταν η Τριχόπτωση αναμένεται να είναι αναστρέψιμη, όπως στην περίπτωση της Αλωπεκίας Anagen Effluvium και της Φυσιολογικής Αλωπεκίας, η επανέκφυση των μαλλιών γίνεται μέσω φυσικής διαδικασίας.

Όταν, όμως, η τριχόπτωση δεν έχει προκαθορισμένη διάρκεια έναρξης και λήξης, αλλά αντίθετα επιμένει επί μακρόν, η Μεταμόσχευση Μαλλιών σε συνάρτηση με τον βαθμό του προβλήματος, αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση.
Στις Τραυματικές Αλωπεκίες (Τριχοτιλλομανία και Αλωπεκία από Έλξη ή Τραύμα), στην Αλωπεκία Ανδρικού Τύπου και ορισμένα περιστατικά Ουλωτικής Αλωπεκίας, η εμφύτευση νέων μαλλιών μπορεί να επαναφέρει ικανοποιητική πυκνότητα στις αραιωμένες περιοχές.
Με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί η χαμένη τριχοφυΐα.

Ωστόσο, σε κάποια είδη όπως στη Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία, η Μεταμόσχευση Μαλλιών πραγματοποιείται με επιτυχία.
Εφαρμόζεται, δε, βάσει εξατομικευμένου προτύπου, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, στην περίπτωση της Διάχυτης Αλωπεκίας, αν η Τριχόπτωση επιμένει και τείνει να εξελιχθεί σε χρόνια, επιβάλλεται η πλήρης και ολοκληρωμένη Διάγνωση για να εντοπιστεί η παθολογική αιτία που συντηρεί το φαινόμενο.

Αρκετές φορές, προτείνονται και θεραπείες κατά της Τριχόπτωσης, που έχουν κυρίως προληπτικό χαρακτήρα.
Πρόκειται για ειδικές αγωγές ενίσχυσης και  θρέψης των μαλλιών, όπως η Μεσοθεραπεία Μαλλιών και η αγωγή Volumed®, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την εφαρμογή του Soft Laser.

Συγχρόνως, ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι και η θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες  .
Συνιστάται σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στη Γυροειδή Αλωπεκία.
Έτσι περιορίζεται το φάσμα δράσης της Τριχόπτωσης και καθυστερεί η εμφάνιση της αραίωσης.

 

Δράση των θεραπειών

Κανείς μας δεν θέλει η εμφάνιση του τριχωτού να λειτουργεί  ως ανασταλτικός παράγοντας της καθημερινότητας.
Για τον λόγο αυτό οι θεραπείες ενδυναμώνουν την υπάρχουσα τριχοφυΐα συμβάλλοντας στην πρόληψη κατά της Τριχόπτωσης, ενώ ή Μεταμόσχευση Μαλλιών την αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

Ένα αισθητικά άρτιο και φυσικό αποτέλεσμα προσφέρεται από τις Κλινικές Μαλλιών Bergmann Kord σε κάθε γυναίκα, που επιθυμεί την καλύτερη δυνατή φροντίδα των μαλλιών της.
Έτσι και αλλιώς, κάθε γυναίκα δικαιούται την απόλυτη ικανοποίηση των προσδοκιών της.

Online Διάγνωση

Συμπληρώστε την παρούσα
Φόρμα Διάγνωσης εξ Αποστάσεως.
Συλλέξτε πληροφορίες για τη δική σας περίπτωση τριχόπτωσης. Επιβεβαιώστε ότι είστε κατάλληλος υποψήφιος για Μεταμόσχευση Μαλλιών.
Απλά και από την άνεση του χώρου σας.
Σε κάθε περίπτωση, θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.

Έναρξη
Toggle side notice

ΣΑΣ
ΦΡΟΝΤΙ – ΖΟΥΜΕ

με
Ιδιαίτερα Μέτρα

Προφύλαξης και Προστασίας

 

Ενημερωθείτε ΕΔΩ

Send this to a friend
Ένα θέμα που θα σε ενδιαφέρει: Γυναικεία Τριχόπτωση
Σύνδεσμος: https://www.kordhairclinics.gr/trixoptosi-gynaika/