Ανδρική Τριχόπτωση

Ανδρική Τριχόπτωση

ΑΝΔΡΙΚΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Η Ανδρικη Τριχοπτωση είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που απασχολεί μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, το 25% των ανδρών ενδέχεται να εμφανίσει αραίωση μέχρι τα 30.
Και ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται στο 50% μέχρι την ηλικία των 45-50 ετών. 

Είναι μια κατάσταση τόσο κοινή στους άνδρες, που συχνά τείνει να θεωρηθεί «φυσιολογική».
Επιφέρει, ωστόσο, σημαντικές επιπτώσεις στην εξωτερική εμφάνιση και κατ’ επέκταση επηρεάζει την κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική ζωή των αντρών.
Ιδίως, όταν τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία, μεταξύ 18-25 ετών.

Οι αιτίες της Αλωπεκίας, του ιατρικού όρου της Τριχόπτωσης, είναι πολλές και έτσι το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε μία συγκεκριμένη κατάσταση.
Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται στην εποχικότητα, στη λήψη φαρμάκων, στην αναιμία, σε προβλήματα του θυρεοειδούς, σε δερματολογικές παθήσεις, σε διατροφικές ανεπάρκειες κ.ά.

Όσον αφορά στους άνδρες, βέβαια, τα αποτελέσματα της Διάγνωσης  στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οδηγούν  στην Ανδρογενετική Αλωπεκία,.
Μια γενετική και κληρονομούμενη κατάσταση που προκύπτει από την έντονη επίδραση των ορμονών στα τριχοθυλάκια.

Ανδρική Τριχόπτωση - 1

Ανδρογενετική Αλωπεκία

Η Ανδρογενετική Aλωπεκία δεν θεωρείται τυχαία η πιο ευρεία μορφή ανδρικής Τριχόπτωσης, καθώς ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων Αλωπεκίας.
Πρόκειται για ένα είδος Τριχόπτωσης που διακρίνεται σε παροδική ή μόνιμη.
Δεν ακολουθεί κάποια γραμμικότητα, αλλά εκδηλώνεται κυκλικά με περιόδους έξαρσης και υποχώρησης.
Άλλοτε, δηλαδή, παρουσιάζει υποτροπή και άλλοτε ενδείξεις σταθεροποίησης.

Αρχικά, παρατηρείται υποχώρηση της Μετωπιαίας Γραμμής που σταδιακά επεκτείνεται στο μπροστινό, στο επάνω τμήμα και στην κορυφή του τριχωτού, προκαλώντας εμφανή, πλέον, αραίωση.
Ωστόσο, το πίσω μέρος (Ινιακή Χώρα) και τα πλαϊνά του τριχωτού (Βρεγματική Χώρα), διατηρούν σταθερή, στο μεγαλύτερο ποσοστό, την υπάρχουσα τριχοφυΐα.

Αίτια Αραίωσης

Η παρατηρούμενη αραίωση, λοιπόν, οφείλεται στην ελάττωση της πυκνότητας και της ποσότητας των μαλλιών ως αποτέλεσμα:

– Της εκφύλισης των τριχών (miniaturization), λόγω εξασθένισης και αποδυνάμωσης των τριχοθυλακίων.

– Της βαθμιαίας απώλειας της τριχοφυΐας.

Σήμερα, η σύγχρονη έρευνα έχει καταδείξει πως η Ανδρογενετική Αλωπεκία προκύπτει :
Από τον συσχετισμό γονιδιακής προδιάθεσης, με τη δράση των ανδρογόνων στα προδιατεθειμένα τριχοθυλάκια και τη βιολογική διαδικασία της ωρίμανσης.

Αίτια που προκαλούν την Ανδρική Τριχόπτωση

Αίτιο # 1

Κληρονομική Προδιάθεση

Στον πυρήνα κάθε ανθρώπινου κυττάρου, βρίσκονται 46 χρωμοσώματα που εμφανίζονται ανά ζεύγη, ένα προερχόμενο από τη μητέρα και ένα από τον πατέρα.
Από το σύνολο τους, τα 22 (autosomes) είναι τα ίδια και για τα δύο φύλα, ενώ το 23o ζεύγος (sex chromosomes) είναι διαφορετικό σε άνδρες και γυναίκες.

Με τη σειρά του, κάθε χρωμόσωμα περιλαμβάνει χιλιάδες γονίδια.
Αυτά, επίσης εμφανίζονται σε ζεύγη και προέρχονται από τους γονείς.
Εξ αυτών, ένα από τα δύο γονίδια ονομάζεται «Επικρατές», διότι καθορίζει το χαρακτηριστικό που τελικά κληρονομείται.

Όσον αφορά στην Τριχόπτωση, το «Επικρατές» γονίδιο προέρχεται από τη μητέρα.
Μάλιστα, αν υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας από την πλευρά της μητέρας, θα κληρονομηθεί με βεβαιότητα από το νεαρότερο μέλος.
Αν, όμως, υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας από την πλευρά του πατέρα, δεν είναι πάντα βέβαιο ότι θα  μεταβιβαστεί στα παιδιά.

Επιπλέον, η Κληρονομική Προδιάθεση ευθύνεται όχι μόνο για την εμφάνιση, αλλά και για τον ρυθμό ανάπτυξης και εξέλιξης του φαινομένου στη διάρκεια ζωής του ατόμου.

Ωστόσο, ο γενετικός παράγοντας δεν συνεπάγεται απαραίτητα την εκδήλωση Τριχόπτωσης ή έστω ίδιας μορφής με τους προγόνους.
Μπορεί οι κληρονομικές καταβολές να αποτελούν τον πιο ισχυρό παράγοντα εμφάνισης Ανδρογενετικής Αλωπεκίας.
Αλλά τα γονίδια δεν προκαλούν βλάβες στα τριχοθυλάκια, εάν δεν ενεργοποιηθούν άλλους παράγοντες όπως ορμόνες, ηλικία κ.ά.

Η εμφάνιση Τριχόπτωσης επισπεύδεται, λοιπόν, από τη δράση των ανδρογόνων και την πάροδο της ηλικίας.
Αυτά  οδηγούν τον οργανισμό σε αδυναμία παραγωγής του απαιτούμενου αριθμού νέων τριχών.

Αίτιο # 2 

Ανδρογόνα

Οι ορμόνες είναι βιοχημικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα, παράγονται από ένα σύνολο αδένων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματος (υπόφυση, επινεφρίδια, υποθάλαμος, θυρεοειδής & παραθυρεοειδείς) και ρυθμίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Σημαντικό ρόλο στην ορμονική δραστηριότητα, διαδραματίζουν οι ωοθήκες, οι όρχεις και το πάγκρεας, καθώς στις ορμόνες συγκαταλέγονται και τα Ανδρογόνα, τα οποία αποδίδουν τα χαρακτηριστικά αρρενωπότητας των ανδρών και έχουν ως κύριο εκπρόσωπο  την Τεστοστερόνη.

Αναλυτικά, ο μηχανισμός δράσης των Ανδρογόνων σχετίζεται με τη διαδικασία της φυσικής έκφυσης των μαλλιών. Τα μαλλιά εκφύονται ανά ομάδες 1 – 4 τριχών, οι οποίες ονομάζονται τριχοθυλάκια. Τα μονά Τριχοθυλάκια βρίσκονται κατανεμημένα κατά μήκος της μετωπιαίας γραμμής και προχωρώντας προς το εσωτερικό του τριχωτού, σχηματίζουν σύνολα 2, 3 ή 4 τριχών.  

Κάθε τριχοθυλάκιο αποτελεί μια βιολογικά, ολοκληρωμένη μονάδα, όπου πραγματοποιούνται σημαντικές διεργασίες για την ανάπτυξη των τριχών και χαρακτηρίζεται από καθορισμένο γενετικό προσδιορισμό.

Σε περιπτώσεις Τριχόπτωσης, λοιπόν, τα τριχοθυλάκια στο επάνω και μπροστινό μέρος του τριχωτού, είναι επιρρεπή και ιδιαιτέρως ευαίσθητα στην παρουσία ανδρογόνων. Οι ορμόνες αυτές γενικά αυξάνουν την τριχοφυΐα του σώματος, αλλά, όταν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα οδηγούν στην απώλεια της.

Πιο συγκεκριμένα, η Τεστοστερόνη μέσω της επίδρασης του ενζύμου 5-α αναγωγάση (5-a reductase), μετατρέπεται σε Διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία εισέρχεται στα τριχοθυλάκια, επιδρά στους υποδοχείς τους και προκαλεί μεταβολές στη λειτουργία τους.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει συσχετισμός λιπαρότητας και Τριχόπτωσης. Εφόσον το σμήγμα του τριχωτού περιέχει DHT, η υπερέκκριση σμήγματος διατηρεί μεγαλύτερα επίπεδα DHT σε επαφή με τα τριχοθυλάκια, ενισχύοντας την επίδρασή της ορμόνης σε αυτά.

 

Αποτελέσματα Ορμονικής Δραστηριότητας

Ως αποτέλεσμα της ορμονικής δραστηριότητας τα τριχοθυλάκια βαθμιαία συρρικνώνονται σε κάθε επανάληψη του κύκλου ζωής της τρίχας.
Κάποια από αυτά αδρανούν και κάποια αδυνατούν να παράγουν υγιείς τρίχες.
Οι νέες τρίχες εμφανίζονται όλο και μικρότερες, σε διάμετρο και μήκος, καθώς και πιο ανοιχτόχρωμες (miniaturization).

Αυτό ερμηνεύει και το γεγονός ότι τα άτομα που πρωτοεμφανίζουν αραίωση, αρχικά παρουσιάζουν μια εικόνα ελάττωσης της πυκνότητας των μαλλιών.
Η κατάσταση αυτή, όμως, δεν οφείλεται στην πτώση τριχών, αλλά στην προοδευτική λέπτυνση και σμίκρυνσή τους.
Έτσι, επέρχεται βαθμιαία η Τριχόπτωση και ο πιο διαδεδομένος τύπος αυτής είναι η Ανδρογενετική Αλωπεκία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την καταστολή του κύκλου ζωής της τρίχας, λόγω της δράσης των ανδρογόνων.
Η DHT συντομεύει τη φάση της Αναγένεσης (Anagen Phase), κατά τη διάρκεια της οποίας αναπτύσσεται η τρίχα.
Συνεπώς, οι τρίχες εισέρχονται πρώιμα στη φάση της Τελογένεσης (Telogen Phase).
Κατά την φάση αυτή  σταματά η ανάπτυξη τους, αρχίζει η αποδυνάμωση και  προκαλείται η απόπτωση.

Ωστόσο, οι άνδρες με Τριχόπτωση δε διαθέτουν απαραίτητα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ορμονών στον οργανισμό τους.
Απλώς τα τριχοθυλάκια τους είναι πιο ευαίσθητα στην επίδραση των Ανδρογόνων, από ότι των υπολοίπων ανδρών.
Ενδεχομένως, επίσης, να υπάρχει ευρύτητα των υποδοχέων DHT ή μεγαλύτερα επίπεδα 5-α αναγωγάσης, καθώς οι άνδρες που διαθέτουν χαμηλά επίπεδα 5α – αναγωγάσης, δεν παρουσιάζουν Ανδρογενετική Αλωπεκία.

Επομένως, η δράση των ανδρογόνων συναποτελεί επιταχυντικό παράγοντα πρόκλησης της Τριχόπτωσης, μόνο σε συνδυασμό με την ύπαρξη Κληρονομικής Προδιάθεσης.
Και την ίδια στιγμή, η Κληρονομική Προδιάθεση, όσο και η επίδραση των Ανδρογόνων, χρειάζονται την ηλικιακή ωρίμανση για να εκδηλώσουν τα αποτελέσματά τους στα τριχοθυλάκια, καθώς η συρρίκνωση των Τριχοθυλακίων είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας επίδρασης των Ανδρογόνων.

Αίτιο # 3 

Βιολογική Ωρίμανση

Η Βιολογική Ωρίμανση, λοιπόν, κατέχει καίριο ρόλο στο φαινόμενο της Τριχόπτωσης, καθώς τα γενετικά ευαίσθητα τριχοθυλάκια χρειάζεται να εκτεθούν αρκετό διάστημα, συνήθως χρόνια, στην παρουσία των ορμονών για να αρχίσουν να εξασθενούν.

Εντούτοις, όταν δεν συντρέχουν γονιδιακοί και ορμονικοί λόγοι, η έλευση της ωρίμανσης εξασθενεί την τριχοφυΐα. Τα τριχοθυλάκια, με την πάροδο του χρόνου, ατονούν και παράγουν λιγότερο υγιείς τρίχες, πιο λεπτές και μικρές σε μέγεθος, που συντελούν στην ελάττωση της πυκνότητας. Ακόμη, κάποια τριχοθυλάκια καθίστανται ανενεργά και δεν παράγουν πλέον τρίχες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αραίωσης.

Και σε αυτή όμως την περίπτωση, η Δότρια Περιοχή «αντιστέκεται» σε ικανοποιητικό βαθμό στην επίδραση της ωρίμανσης, γεγονός που επιτρέπει και σε ενδιαφερόμενους μεγαλύτερης ηλικίας να προχωρήσουν σε Μεταμόσχευση Μαλλιών, την πιο ενδεδειγμένη λύση αποκατάστασης της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας.

Βαθμίδες Ανδρικής Τριχόπτωσης

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν για την αντιμετώπιση της Τριχόπτωσης και  την ολοκλήρωση της Διάγνωσης, είναι  η Βαθμίδα Τριχόπτωσης, η οποία περιγράφεται ως επί το πλείστον από την κλίμακα Norwood και απεικονίζει την έκταση και το είδος της αραίωσης.  

Ακολουθούν τα στάδια εξέλιξης της Τριχόπτωσης.

Ανδρική Τριχόπτωση - 2

Αντιμετώπιση Ανδρικής Τριχόπτωσης

Όταν η Τριχόπτωση αναμένεται να είναι αναστρέψιμη, όπως στην περίπτωση της Αλωπεκίας Anagen Effluvium και της Φυσιολογικής Αλωπεκίας, η επανέκφυση των μαλλιών γίνεται μέσω φυσικής διαδικασίας.

Όταν, όμως,  η τριχόπτωση δεν έχει προκαθορισμένη διάρκεια έναρξης και λήξης, αλλά αντίθετα επιμένει επί μακρόν, η Μεταμόσχευση Μαλλιώνς αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση κατά της Τριχόπτωσης.
Σε περιπτώσεις όπως Τραυματικές Αλωπεκίες (Τριχοτιλλομανία και Αλωπεκία από Έλξη ή Τραύμα), ορισμένα περιστατικά Ουλωτικής Αλωπεκίας και την Ανδρογενετική Αλωπεκία, αποκαθιστά σε ικανοποιητικό βαθμό την τριχοφυΐα.

Ωστόσο, σε κάποια είδη όπως η Διάχυτη Αλωπεκία, αν η Τριχόπτωση επιμένει και τείνει να εξελιχθεί σε χρόνια, επιβάλλεται η πλήρης και ολοκληρωμένη Διάγνωση για να εντοπιστεί η παθολογική αιτία που συντηρεί το φαινόμενο.

 

Ειδικές Αγωγές

Αρκετές φορές, προτείνονται ειδικές αγωγές ενίσχυσης και  θρέψης των μαλλιών, που έχουν κυρίως προληπτικό χαρακτήρα.
Τέτοιες είναι  η Μεσοθεραπεία Μαλλιών και η αγωγή Volumed®, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την εφαρμογή του Soft Laser.
Συγχρόνως, ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι και η θεραπεία PRP που συνιστάται σε περιπτώσεις όπως η Γυροειδής Αλωπεκία.
Έτσι περιορίζεται το φάσμα δράσης της Τριχόπτωσης και καθυστερεί η εμφάνιση της αραίωσης.

Κάθε άνδρας, λοιπόν, που επιθυμεί την καλύτερη δυνατή φροντίδα των μαλλιών του, την απόλυτη ικανοποίηση των προσδοκιών του και μια ανανεωμένη εμφάνιση, απευθύνεται στις Κλινικές Μαλλιών Bergmann Kord .
Εδώ θα απολαύσει ένα αισθητικά άρτιο και φυσικό αποτέλεσμα, απόλυτα προσαρμοσμένο στο προφίλ κάθε ενδιαφερόμενου.

Online Διάγνωση

Συμπληρώστε την παρούσα
Φόρμα Διάγνωσης εξ Αποστάσεως.
Συλλέξτε πληροφορίες για τη δική σας περίπτωση τριχόπτωσης. Επιβεβαιώστε ότι είστε κατάλληλος υποψήφιος για Μεταμόσχευση Μαλλιών.
Απλά και από την άνεση του χώρου σας.
Σε κάθε περίπτωση, θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.

Έναρξη

Μοιραστείτε το με έναν φίλο

Ένα θέμα που θα σε ενδιαφέρει: Ανδρική Τριχόπτωση
Σύνδεσμος: https://www.kordhairclinics.gr/trixoptosi-andriki/