Πρόληψη Τριχόπτωσης

Πρόληψη Τριχόπτωσης

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Η Τριχοπτωση είναι ένα σύνθετο φαινόμενο.
Προβληματίζει, συνεπώς, μεγάλο ποσοστό του ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού.
Εντούτοις, η πρόληψη της είναι εφικτή.
Αρκετοί από τους αιτολογικούς παράγοντες που προκαλούν την εκδήλωση της, μπορούν να αποφευχθούν ή να ανατραπούν, κατά τις πρώτες ενδείξεις διαταραχής της τριχοφυΐας.

Αίτια Τριχόπτωσης

Πιο συγκεκριμένα, τα αίτια που οδηγούν στην αποδυνάμωση των τριχών ποικίλουν και διακρίνονται σε φυσιολογικά ή παθολογικά.
Κυμαίνονται από προσωρινή επίδραση της Εποχής και απλές διατροφικές συνήθειες, ως μια πιο επιβαρυμένη κατάσταση υγείας.
Μην ξεχνάμε ότι η ισορροπημένη ανάπτυξη των μαλλιών σηματοδοτεί και την εύρυθμη λειτουργία του σώματος. 

Ωστόσο, όσο και αν φαίνεται παράξενο, η καθημερινή απώλεια μαλλιών είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία.
Αυτή συμβαίνει όσο μεγαλώνουμε και διασφαλίζει ουσιαστικά την ανανέωση τους.
Διότι στο ανθρώπινο κεφάλι υπάρχουν κατά μέσο όρο 100.000 – 150.000 τρίχες, και καθημερινά περίπου το 1% εξ αυτών «απομακρύνονται» από το τριχωτό της κεφαλής, δηλαδή 50 – 100 τρίχες την ημέρα.

Όταν παρατηρείται πως ο αναμενόμενος ρυθμός κινείται αυξητικά και ξεπερνά τις 100 τρίχες ημερησίως, τότε ξεκινούν τα συμπτώματα της Τριχόπτωσης.
Πριν, λοιπόν, εμφανιστούν ή λάβουν μεγάλη έκταση, προτείνονται ορισμένοι τρόποι πρόληψης του φαινομένου.

Τρόποι Πρόληψης της Τριχόπτωσης

Ισορροπημένη Διατροφή

Οι «μοντέρνες» διατροφικές συνήθειες διακρίνονται από πολύ σοβαρές ελλείψεις ή καταχρήσεις.
Αυτές συμβάλλουν ενεργά στην εμφάνιση της Τριχόπτωσης.
Αντιθέτως, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να διασφαλίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός για την υγεία των μαλλιών.

Αναλυτικά, μία ισορροπημένη αναλογία ημερήσιας πρόσληψης τροφής, περιλαμβάνει:

* πρωτεΐνες 15-20%,

* υδατάνθρακες 50-55%

* λιπαρά 25-30%

Διαφορετικά, μια δίαιτα φτωχή σε πρωτεΐνες αναγκάζει τον οργανισμό να αναπληρώσει τις ελλείψεις και να  εξοικονομήσει πρωτεΐνες από τα τριχοθυλάκια.
Με τον τρόπο αυτό τα τριχοθυλάκια ωθούνται στη φάση της Ανάπαυσης (Telogen Phase), που αποτελεί το τελικό στάδιο ζωής της τρίχας.

Οπότε σε διάστημα 3 – 4 μηνών, ενδέχεται να σημειωθεί μαζική απώλεια μαλλιών.

Αν και πρόκειται για μια αναστρέψιμη κατάσταση, επιβαρύνεται σημαντικά η τριχοφυΐα.
Διότι τα αποτελέσματα της κακής διατροφής στα μαλλιά, αλλά και στο σύνολο του οργανισμού, είναι δυστυχώς αισθητά μόνο σε βάθος χρόνου.
Όταν η φθορά έχει πλέον επέλθει.

Τροφές «Σύμμαχοι» κατά της Τριχόπτωσης

Με κέντρο αναφοράς την ανάπτυξη και τη συντήρηση της τρίχας, λοιπόν, συνιστάται η διαμόρφωση ενός διαιτολογίου.
Αυτό πρέπει να περιέχει πηγές πρωτεϊνών, όπως το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί κ.ά,  λιπαρών οξέων, ψευδαργύρου, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα χόρτα κ.ά, .
Με προσεκτική όμως κατανάλωση της βιταμίνης Α, καθώς η υπερβολική λήψη της μπορεί να οδηγήσει στην Τριχόπτωση.

Εντούτοις δεν αρκεί μόνο η σωστή διατροφή, καθώς δεν υποκαθιστά την ποσότητα νερού που χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός.
Η κατανάλωση 1,5lt – 2lt νερού ημερησίως διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο.

Ενδεικτικά, το 90% των περιστατικών εμφάνισης Τριχόπτωσης καταναλώνει ελάχιστη ποσότητα νερού, λιγότερο από 1,5 φρούτο την ημέρα, ελάχιστες σαλάτες και παραλείπει γεύματα, όπως το πρωινό.
Σε αντιδιαστολή, όταν ο οργανισμός εφοδιάζεται με τις κατάλληλες τροφές, τα μαλλιά δεν φαίνονται αδύναμα και εύθραυστα και αντιστέκονται δραστικά στο φαινόμενο της Τριχόπτωσης.

Εξωτερικοί Παράγοντες

Αποφυγή επιβαρυντικών εξωτερικών παραγόντων

Η Τριχόπτωση είναι μια εσωτερική διεργασία που συμβαίνει στα τριχοθυλάκια.
Η υγεία, όμως,  του τριχωτού επιβαρύνεται και από ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως:

* Έκθεση σε περιβάλλον, με σκόνη, ρύπανση και άμμο

* Συχνή επαφή με το θαλασσινό ή το χλωριωμένο νερό της πισίνας, ακόμη και με το νερό της βροχής

* Επαφή με βαριά μέταλλα και δηλητηρίαση

* Έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες (UV) 

Ηλιακή Ακτινοβολία

Η επίδραση των Εποχών στα μαλλιά είναι μια από τις ενδεχόμενες αιτίες της Τριχόπτωσης, καθώς η δραστηριότητα των τριχοθυλακίων σχετίζεται και με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η Εποχιακή Τριχόπτωση εμφανίζεται κυρίως την Άνοιξη και το Φθινόπωρο και εκδηλώνεται με τον αριθμό των χαμένων μαλλιών να πλησιάζει τις ανώτερες τιμές των 100 τριχών ημερησίως. Οφείλεται στη δράση των επιπέδων προλακτίνης και μελατονίνης στον ανθρώπινο οργανισμό, ως παράγοντες που διαταράσσουν τον Κύκλο Ζωής των μαλλιών. 

Με την ένταση της ηλικιακής ακτινοβολίας προκαλείται μεταβολή στην έκκριση της μελατονίνης και κατ’ επέκταση μεταβολή των ορμονικών αναλογίων. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται Τριχόπτωση μετά τους θερινούς μήνες. Γι’ αυτό συνιστάται η αποφυγή της υπερέκθεσης στις ηλιακές ακτίνες UVA και UVB.

Σε περίπτωση εποχιακής τριχόπτωσης, η διάρκεια του φαινομένου αναλογεί σε 2 περίπου μήνες, ενώ αν επιμένει, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί εκτενέστερα από κάποιον ειδικό.

Η σωστή Περιποίηση των Μαλλιών

Σωστή περιποίηση των μαλλιών

Σε άλλες περιπτώσεις, η Τριχόπτωση είναι το αποτέλεσμα της «ταλαιπωρημένης» τρίχας. Η ακατάλληλη ή ελλιπής φροντίδα, ενδέχεται να βλάψει τα μαλλιά και μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην εκδήλωση του φαινομένου.

 

Κομμωτικές Διεργασίες

Οι κομμωτικές διεργασίες, όπως οι βαφές, τα extensions, οι ανταύγειες κ.ά επιβαρύνουν τα μαλλιά και συχνά,  αναστέλλουν την ανάπτυξη τους. Επιπλέον, το σφιχτό δέσιμο ή πιάσιμο των μαλλιών, τύπου αλογοουρά, μπορεί να προκαλέσει Αλωπεκία από Έλξη (Traction Alopecia) και συμβαίνει στις γυναίκες που στερεώνουν σφιχτά τα μαλλιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το επαναλαμβανόμενο τράβηγμα  των τριχών, δημιουργεί φλεγμονή στα τριχοθυλάκια και κατ’ επέκταση μη αναστρέψιμη βλάβη, όπου τα μαλλιά δεν επανεκφύονται.

Έτσι, είναι σημαντική η φειδωλή χρήση χτενισμάτων, που ενδέχεται να τραυματίσουν το τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον, για μία υγιή και πλούσια κόμη, υπάρχουν κάποιες πρακτικές που, αν εφαρμόζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση του επιθυμητού αισθητικού αποτελέσματος.

* Αποφυγή έντονου βουρτσίσματος, καθώς τα μαλλιά θα πρέπει να χτενίζονται με ήπιες και ελεγχόμενες κινήσεις, κατά προτίμηση μέχρι 2 φορές την ημέρα, διαφορετικά ταλαιπωρούνται και μπορεί να τραυματιστεί το τριχωτό.

* Χρήση ειδικών σκευασμάτων για βαθύ καθαρισμό του τριχωτού, καθώς και προϊόντων που ρυθμίζουν το pH του δέρματος.

* Χρήση ενυδατικών σκευασμάτων, μία φορά την εβδομάδα, που βελτιώνουν την ελαστικότητα των τριχών και του δέρματος και ενυδατώνουν, οχυρώνοντας το σώμα της τρίχας, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αποκτούν ξανά λάμψη και ελαστικότητα.

* Συχνό λούσιμο και τακτική χρήση κατάλληλου και ήπιου σαμπουάν, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών και του τριχωτού, που συμβάλλουν στην απομάκρυνση του ανδρογόνου από το τριχωτό, το οποίο προκαλεί τριχόπτωση.

Το σωστό λούσιμο

Συμβουλές & Οδηγίες για σωστό λούσιμο

Η συχνότητα λουσίματος καθορίζεται βάσει των αναγκών των μαλλιών και αποτελεί συνάρτηση του τύπου τους, των συνηθειών, των συνθηκών, του εργασιακού περιβάλλοντος κ.ά. Ενδεικτικές συμβουλές για την προφύλαξη της υγείας του τριχωτού:

 

Χρήσιμες συμβουλές για το σωστό λούσιμο των μαλλιών

* Αποφυγή πολύ ζεστού νερού.

* Χρήση μικρής ποσότητας σαμπουάν, conditioner ή μάσκας και αραίωση τους, πριν την εφαρμογή.

* Κατά τη διάρκεια του λουσίματος αποφυγή ιδιαίτερης τριβής στο τριχωτό και εφαρμογή του σαμπουάν με απαλό, ήπιο μασάζ, με τις εσωτερικές άκρες των δακτύλων. Ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν τριχόπτωση, το απαλό μασάζ δρα ευεργετικά, καθώς διεγείρει τη μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής.

* Το conditioner είναι απαραίτητο στα μαλλιά μεσαίου μήκους και στα μακριά μαλλιά που παρουσιάζουν αίσθηση αφυδάτωσης και ξηρότητας. Ενδυναμώνει επιφανειακά την τρίχα και αφήνει τα μαλλιά απαλά. Πρέπει όμως να απλώνεται μόνο μετά το τελικό μήκος των ¾ των μαλλιών, για να μην επιβαρύνει τη λιπαρότητα.

* Το ίδιο ισχύει και για τη μάσκα μαλλιών, η οποία ενυδατώνει σε βάθος και ανάλογα με την ειδική της σύσταση αναδομεί, επανορθώνει, προστατεύει το χρώμα και θρέφει, καθώς αναπτύσσει διεισδυτική δράση.

* Για περισσότερη λάμψη, το τελικό ξέβγαλμα γίνεται με κρύο νερό.

* Στο τέλος, τα μαλλιά στεγνώνουν με τη χρήση πετσέτας και απαλών κινήσεων, χωρίς τριβή για να απορροφηθεί η υγρασία.

* Ειδική προσοχή χρειάζεται στη χρήση του σεσουάρ. Καλό είναι να απέχει τουλάχιστον 20cm από τα μαλλιά, να λειτουργεί στην ενδιάμεση θερμοκρασία και να εφαρμόζεται μόνο στα σημεία που απαιτούν φορμάρισμα.

Υγεία των Μαλλιών

Παράγοντες επιδείνωσης της Τριχόπτωσης

Η Τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του οργανισμού.
Η χρήση σεσουάρ μαλλιών και η δυνατή τριβή των μαλλιών με πετσέτα, περούκα, καπέλο ή κράνος δεν προκαλεί Τριχόπτωση, αλλά επιβαρύνουν τη συνολική υγεία των μαλλιών.
Διευκολύνουν στην αποδυνάμωση της τρίχας και την επιδείνωση του φαινομένου.
Έτσι και το συχνό κούρεμα, το ξύρισμα των μαλλιών ή η διατήρηση μικρού μήκους μαλλιών, δεν έχουν καμία επίδραση στην εξέλιξή ή επιβράδυνση της Τριχόπτωσης.
Λειτουργούν μόνο ως προς την απαλλαγή του στελέχους της τρίχας από τις ταλαιπωρημένες άκρες.

Η τριχόπτωση, λοιπόν, μπορεί να επιδεινωθεί από πολλούς παράγοντες.
Η εξάλειψη τους είναι βαρύνουσας σημασίας για την φροντίδα των μαλλιών.
Μεταξύ αυτών, υπάρχουν αίτια Τριχόπτωσης που μπορεί το άτομο να αποφύγει με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του.

* Η λήψη Φαρμακευτικών Αγωγών, όπως αντισυλληπτικά χάπια, αντικαταθλιπτικά, στεροειδή αναβολικά, αντιθρομβωτικά, διουρητικά σκευάσματα κ.ά, πρέπει να αφορά μια ελεγχόμενη χορήγηση, με απαραίτητη προϋπόθεση τη συνταγογράφηση και τη συνεχή επίβλεψη από τον αρμόδιο γιατρό, για να αποφευχθούν ενδεχόμενες παρενέργειες στην τριχοφυΐα.

* Η κακή ποιότητα ύπνου, γι’ αυτό συνιστάται επαρκής και ποιοτικός ύπνος, για τη σωστή συντήρηση και θρέψη των μαλλιών από τον οργανισμό.

* Ψυχολογικές αιτίες, όπως το παρατεταμένο άγχος, τα ψυχολογικά τραύματα, το στρες, η συναισθηματική φόρτιση και οι στρεσογόνες απαιτήσεις της καθημερινότητας, ενδεχομένως να επισπεύσουν ή και να επιβαρύνουν την εξέλιξη της τριχόπτωσης, όπως συμβαίνει στη Διάχυτη Αλωπεκία, γι’ αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη ανατροπή των συνθηκών που τις συντηρούν, στο μέτρο που είναι εφικτό.

* Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης του φαινομένου, καθώς παρεμβάλλεται στη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος της κεφαλής, μειώνει τη ροή αίματος στο τριχωτό και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη των μαλλιών.

Προληπτική φροντίδα των μαλλιών

Εντούτοις, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι λόγοι που οδηγούν στην Τριχόπτωση οφείλονται είτε σε ορμονική είτε σε γενετική διαταραχή ενώ η αραίωση δεν γίνεται αντιληπτή, παρά μόνο μόλις χαθεί το 50% της τριχοφυΐας.

Για την αποφυγή, λοιπόν, μιας εκτεταμένης αραίωσης, που θα έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, καθίσταται απαραίτητη η έγκαιρη και ολοκληρωμένη Διάγνωση, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της Τριχόπτωσης από τους ειδικούς και να είναι ως ένα βαθμό ελεγχόμενη, μέχρι την οριστική αντιμετώπιση της.

 

Γιατί επιβάλλεται η επίσκεψη στην Bergmann Kord

Έτσι από τις πρώτες ενδείξεις της Τριχόπτωσης, στην Κλινική Μαλλιών Bergmann Kord εφαρμόζονται ειδικές αγωγές ενίσχυσης και ανάπτυξης των μαλλιών.
Στόχος των ειδικών θεραπειών η  πρόληψη, η συντήρηση ή η επανόρθωση.

Συνήθως,  οι προτεινόμενες επιλογές αφορούν θεραπείες θρέψης.
Αυτές είναι η Μεσοθεραπεία Μαλλιών και η αγωγή Volumed®, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την εφαρμογή του Soft Laser.
Συγχρόνως, ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι και η Θεραπεία ΑΑΠ.
Αυτή είναι μία καινοτόμος μέθοδος αυτόλογης ανάπλασης και αναγέννησης των ιστών, μέσω πλάσματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια.

Οι θεραπείες κατά της Τριχόπτωσης έχουν κυρίως προληπτικό χαρακτήρα.
Προσφέρουν ενδυνάμωση, ώστε να ενισχυθούν τα εξασθενημένα, λεπτά, αδύναμα μαλλιά ή να περιοριστεί  το φάσμα δράσης του φαινομένου της Τριχόπτωσης και να καθυστερήσει μια ενδεχόμενη εμφάνιση της αραίωσης.

Online Διάγνωση

Συμπληρώστε την παρούσα
Φόρμα Διάγνωσης εξ Αποστάσεως.
Συλλέξτε πληροφορίες για τη δική σας περίπτωση τριχόπτωσης. Επιβεβαιώστε ότι είστε κατάλληλος υποψήφιος για Μεταμόσχευση Μαλλιών.
Απλά και από την άνεση του χώρου σας.
Σε κάθε περίπτωση, θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.

Έναρξη
  Έγκυρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ αιτιών Τριχόπτωσης - Το Πρώτο, Ουσιαστικό Βήμα για την Καταπολέμησή της. Ενημερωθείτε ΕΔΩ      Έγκυρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ αιτιών Τριχόπτωσης - Το Πρώτο, Ουσιαστικό Βήμα για την Καταπολέμησή της. Ενημερωθείτε ΕΔΩ      Έγκυρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ αιτιών Τριχόπτωσης - Το Πρώτο, Ουσιαστικό Βήμα για την Καταπολέμησή της. Ενημερωθείτε ΕΔΩ      Έγκυρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ αιτιών Τριχόπτωσης - Το Πρώτο, Ουσιαστικό Βήμα για την Καταπολέμησή της. Ενημερωθείτε ΕΔΩ      Έγκυρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ αιτιών Τριχόπτωσης - Το Πρώτο, Ουσιαστικό Βήμα για την Καταπολέμησή της. Ενημερωθείτε ΕΔΩ      Έγκυρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ αιτιών Τριχόπτωσης - Το Πρώτο, Ουσιαστικό Βήμα για την Καταπολέμησή της. Ενημερωθείτε ΕΔΩ   
Send this to a friend
Ένα θέμα που θα σε ενδιαφέρει: Πρόληψη Τριχόπτωσης
Σύνδεσμος: https://www.kordhairclinics.gr/trixoptosi-prolipsi/