Αίτια Τριχόπτωσης

Αίτια Τριχόπτωσης

ΑΙΤΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Τα αίτια που οδηγούν στην Τριχοπτωση και την αποδυνάμωση της τριχοφυΐας, ποικίλουν και μπορεί να είναι φυσιολογικά ή παθολογικά.

Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια ζωής κάθε τρίχας, που αναλογεί σε 7 περίπου χρόνια, επιδρούν διάφοροι παράγοντες.
Αυτοί ενδέχεται να διαταράξουν τον κύκλο ζωής της.

Ο κύκλος ζωής της Τρίχας διαιρείται σε 3 φάσεις και στο τελικό στάδιο, τη φάση της Τελογένεσης, τα μαλλιά σταματούν να αναπτύσσονται και τελικά, αποπίπτουν.

Πρόκειται για μια απολύτως φυσική διαδικασία, απαραίτητη για την ανανέωση τους.
Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται πως ο αναμενόμενος αριθμός απώλειας των τριχών, είναι ασταθής και ξεπερνά τις 100 τρίχες ημερησίως.
Αυτή η αυξημένη συχνότητα Τριχόπτωσης, όταν οφείλεται σε παράγοντες όπως η Εποχικότητα και η Διατροφή, είναι απολύτως αναστρέψιμη.
Αντιθέτως, όταν οφείλεται σε γενετικούς ή ορμονικούς αιτιολογικούς παράγοντες, τα μαλλιά δεν επανεκφύονται φυσικά.

Συνεπώς, συνολικά οι λόγοι που προκαλούν το φαινόμενο είναι αρκετοί.
Μπορεί να κυμαίνονται από την προσωρινή επίδραση της Εποχής, τις απλές διατροφικές συνήθειες ως την πιο επιβαρυμένη κατάσταση υγείας.
Μην ξεχνάμε ότι η εμφάνιση των μαλλιών αποτελεί σημαντική ένδειξη για ό, τι συμβαίνει στο σώμα.

Η Τριχόπτωση, λοιπόν, ενδέχεται να οφείλεται σε κάποιο από τα ακόλουθα αίτια και να προκαλείται υπό την επίδραση των ακόλουθων παραγόντων:

Ορμονικές διαταραχές

Άνδρες:

* Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων

Γυναίκες:

* Ορμονικές διαταραχές – Μεταβολές στα επίπεδα ορμονών

Γενετικοί παράγοντες

* Κληρονομική προδιάθεση

* Βιολογική ωρίμανση

Ψυχολογικοί παράγοντες

* Ψυχολογικά τραύματα

* Ψυχαναγκαστικές διαταραχές

* Στρες (ψυχολογικό, σωματικό ή μετεγχειρητικό)

* Έντονη συναισθηματική φόρτιση

Ανοσολογικοί παράγοντες

* Αυτοάνοσα νοσήματα (λειχήνες, σκληροδερμίες, σαρκοείδωση, συστηματικός ή δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος)

* Ανοσοποιήσεις

Φαρμακευτικές Αγωγές

* Αντισυλληπτικά χάπια

* Αντιφλεγμονώδη

* Στεροειδή αναβολικά

* Αντικαταθλιπτικά

* Διουρητικά

* Αντιθρομβωτικά

* Αγωγές κατά της χοληστερίνης /για ρύθμιση πίεσης

* Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

* Retinoids

* Αντιπηκτικά

* Αντιθυρεοειδικά,

* Κυτταροστατικά

* Αντιψυχωτικά φάρμακα

* Υπερβιταμίνωση Α

Σωματικά τραύματα

* Εγκαύματα

* Βλάβη από ατύχημα

* Μηχανικά τραύματα

* Ακτινοδερματίτιδα

Χημικές Ουσίες

* Βορικό οξύ

* Άλατα θαλλίου – Εντομοκτόνα

Χημικοί παράγοντες & Ακτινοβολίες

* Χημειοθεραπείες

* Ακτινοθεραπείες

Χρόνιες Ασθένειες – Παθήσεις

* Αναιμία

* Δυσλειτουργίες θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός)

* Προβλήματα ήπατος και νεφρών

* Σακχαρώδης Διαβήτης

* Προβλήματα του ήπατος και των νεφρών

Δερματικά νοσήματα

* Δερματολογικές παθήσεις (δερματίτιδα, έκζεμα, απλασία δέρματος)

* Κληρονομούμενα νοσήματα (ιχθυάσεις)

* Νεοπλασίες του δέρματος

Γυναικολογικοί παράγοντες

* Εγκυμοσύνη, με ενδείξεις κατά την επιλόχεια περίοδο

* Τοκετός

* Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

* Εμμηνόπαυση

* Γαλουχία

* Έναρξη ή λήξη λήψης αντισυλληπτικών χαπιών

Εξωτερικοί παράγοντες

* Έκθεση σε περιβάλλον, με σκόνη και ρύπανση

* Υπερβολική τριβή, με το χτένισμα και το βούρτσισμα

* Επιβαρυντικές κομμωτικές διεργασίες π.χ αλογοουρά, βαφές, extensions, ανταύγειες

* Ακατάλληλη ή ελλιπής φροντίδα

* Υπερβολική έκθεση στις ηλιακές ακτίνες UV

* Συχνή επαφή με το θαλασσινό και το χλωριωμένο νερό, ακόμη και με το νερό της βροχής

* Δηλητηρίαση από βαριά μέταλλα

Επιπλέον παράγοντες

* Ιδιαίτερα υψηλός πυρετός

* Κάπνισμα

Διατροφή

* Αυστηρές δίαιτες

* Υπερβολική λήψη βιταμίνης Α

* Διατροφική ανεπάρκεια πρωτεΐνης, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, λιπαρών οξέων και μετάλλων, κυρίως σιδήρου κ.ά

Ο ρόλος της Διατροφής στην Τριχόπτωση

Η διατροφή χαμηλής ποιότητας σχετίζεται με την εμφάνιση του φαινομένου της Τριχόπτωσης, σε άντρες και γυναίκες.

Οι «μοντέρνες» διατροφικές συνήθειες διακρίνονται από πολύ σοβαρές ελλείψεις ή καταχρήσεις,  οι οποίες όχι μόνο συμβάλλουν ενεργά στην απώλεια μαλλιών, αλλά χαρακτηρίζουν μακροπρόθεσμα και την ταχύτητα φθοράς του συνόλου του οργανισμού.

Μια ισορροπημένη διατροφή, λοιπόν, μπορεί να διασφαλίσει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός για την ομαλή λειτουργία του και κατ’ επέκταση την υγεία των μαλλιών. Διότι, η τρίχα, σύμφωνα με τη Φυσιολογία της, είναι ένα δομικό στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού, που επίσης, αναπτύσσεται και συντηρείται από δομικά υλικά (πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.ά), τα οποία ο οργανισμός λαμβάνει μέσω της τροφής.

Ένα μέρος της τροφής χρησιμοποιείται για τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου (δυναμική, θερμική, κινητική κ.α), ενώ το υπόλοιπο για τις δομικές. Πιο συγκεκριμένα, η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και δομικά υλικά επιτελείται από 2 μεγάλες ομάδες:

Α) Ένζυμα – συνένζυμα και ορμόνες, που συνθέτει ο οργανισμός

Β) Βιταμίνες, που λαμβάνονται μόνο μέσω της διατροφής

Η σωστή Διατροφή

Συνεπώς, μια σωστή διατροφή με κέντρο αναφοράς την υγεία των μαλλιών, απαιτεί αφενός ποικιλία ομάδων τροφών, ώστε να εξασφαλιστεί η πρώτη ύλη για την σύνθεση της τρίχας και αφετέρου τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα χόρτα, ώστε η πρώτη ύλη να μεταβολιστεί σε δομικά υλικά, απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη συντήρησή της τρίχας.

Αναλυτικά, μία ισορροπημένη αναλογία ημερήσιας πρόσληψης τροφής, περιλαμβάνει:

* πρωτεΐνες 15-20%,

* υδατάνθρακες 50-55% και

* λιπαρά 25-30%

Επομένως, είναι σημαντική η προσαρμογή της διατροφής στις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού. Διαφορετικά, μια δίαιτα φτωχή σε πρωτεΐνες αναγκάζει τον οργανισμό να αναπληρώσει τις ελλείψεις και να εξοικονομήσει πρωτεΐνες από τα τριχοθυλάκια, ωθώντας τα έτσι, στη φάση της Ανάπαυσης (Telogen Phase), που αποτελεί το τελικό στάδιο ζωής της τρίχας. Οπότε σε διάστημα 3 – 4 μηνών, σημειώνεται μαζική απώλεια μαλλιών.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η σωστή διατροφή, καθώς δεν υποκαθιστά την ποσότητα νερού που χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός. Η κατανάλωση, 1,5lt – 2lt ημερησίως διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. Ενδεικτικά, το 90% των περιστατικών εμφάνισης Τριχόπτωσης καταναλώνει ελάχιστη ποσότητα νερού, λιγότερο από 1,5 φρούτο την ημέρα, ελάχιστες σαλάτες και παραλείπει γεύματα, όπως το πρωινό.

Αίτια Τριχόπτωσης - 1

Πρόκειται, βέβαια, για μια αναστρέψιμη κατάσταση με την επαναπρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση. Τα αποτελέσματα, όμως, της κακής διατροφής στα μαλλιά, αλλά και στο σύνολο του οργανισμού, είναι δυστυχώς αισθητά μόνο σε βάθος χρόνου, όταν η φθορά έχει πλέον επέλθει.

Για τον λόγο αυτό, η Bergmann Kord και το Εξειδικευμένο Επιστημονικό Προσωπικό της καταδεικνύουν τη σημασία που έχει η φροντίδα του εαυτού, παρέχοντας τη δυνατότητα διαμόρφωσης κατάλληλου διαιτητικού μοντέλου, που ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες και απαιτήσεις του εκάστοτε οργανισμού, με στόχο την επιβράδυνση ή ακόμα και την αναστολή της Τριχόπτωσης.

Η επίδραση των Εποχών στα μαλλιά

Τα μαλλιά, συχνά, παρουσιάζουν διαφορετικές τάσεις, ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των τριχοθυλακίων στις Εποχιακές επιδράσεις του περιβάλλοντος. 

Για παράδειγμα το καλοκαίρι, επιταχύνεται ο ρυθμός παραγωγής και ανάπτυξης των μαλλιών, διότι η υψηλή θερμοκρασία ενισχύει την ταχύτητα των διεργασιών παραγωγής της τρίχας, που λαμβάνουν χώρα στο τριχοθυλάκιο. Αντίθετα, την Άνοιξη και το Φθινόπωρο,  παρατηρείται αύξηση της απώλειας των μαλλιών.

Αντί της φυσιολογικής απώλειας περίπου 50 – 100 τριχών ημερησίως, παρατηρείται αυξημένη απόπτωση τριχών, η οποία διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Στην πραγματικότητα, η τριχόπτωση δεν ξεπερνά τις φυσιολογικές της τιμές. Απλώς, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου κυμαίνεται κοντά στα κατώτερα όρια (50 τριχών), τις περιόδους Εποχιακής Τριχόπτωσης αγγίζει τις ανώτερες τιμές (100 τριχών), με αποτέλεσμα την άνοδο της παρατηρούμενης ποσότητας.

Όσον αφορά τα ακριβή αίτια του φαινομένου, παρόλο που δεν έχουν πλήρως καταγραφεί, η ερευνητική μελέτη παρέχει μια επιστημονική εξήγηση. Οφείλεται στη δράση των επιπέδων προλακτίνης και μελατονίνης στον ανθρώπινο οργανισμό, ως παραγόντων που διαταράσσουν τον Κύκλο Ζωής των μαλλιών. 

 

Ηλιακή Ακτινοβολία

Καθώς η ένταση της ηλικιακής ακτινοβολίας προκαλεί μεταβολή στην έκκριση της μελατονίνης και κατ’ επέκταση μεταβολή των ορμονικών αναλογίων, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται Τριχόπτωση μετά τους θερινούς μήνες, κυρίως κατά τις αρχές του φθινοπώρου. Σε κάποιες περιοχές όμως, όπως τις Βόρειες χώρες, καταγράφεται το Νοέμβριο.

Επομένως, η δραστηριότητα των θυλακικών μονάδων συσχετίζεται και με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως συμβαίνει στην Εποχιακή Τριχόπτωση, η οποία δεν προκαλεί ανησυχία, διότι διαρκεί περίπου 2 μήνες. Αν βεβαίως επιμένει, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί εκτενέστερα, από κάποιον ειδικό.

ΤΡΙΧΑ – Η «ΑΥΤΟΥ ΕΞΟΧΟΤΗΣ»

Online Διάγνωση

Συμπληρώστε την παρούσα
Φόρμα Διάγνωσης εξ Αποστάσεως.
Συλλέξτε πληροφορίες για τη δική σας περίπτωση τριχόπτωσης. Επιβεβαιώστε ότι είστε κατάλληλος υποψήφιος για Μεταμόσχευση Μαλλιών.
Απλά και από την άνεση του χώρου σας.
Σε κάθε περίπτωση, θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.

Έναρξη
  Έγκυρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ αιτιών Τριχόπτωσης - Το Πρώτο, Ουσιαστικό Βήμα για την Καταπολέμησή της. Ενημερωθείτε ΕΔΩ      Έγκυρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ αιτιών Τριχόπτωσης - Το Πρώτο, Ουσιαστικό Βήμα για την Καταπολέμησή της. Ενημερωθείτε ΕΔΩ      Έγκυρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ αιτιών Τριχόπτωσης - Το Πρώτο, Ουσιαστικό Βήμα για την Καταπολέμησή της. Ενημερωθείτε ΕΔΩ      Έγκυρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ αιτιών Τριχόπτωσης - Το Πρώτο, Ουσιαστικό Βήμα για την Καταπολέμησή της. Ενημερωθείτε ΕΔΩ      Έγκυρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ αιτιών Τριχόπτωσης - Το Πρώτο, Ουσιαστικό Βήμα για την Καταπολέμησή της. Ενημερωθείτε ΕΔΩ      Έγκυρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ αιτιών Τριχόπτωσης - Το Πρώτο, Ουσιαστικό Βήμα για την Καταπολέμησή της. Ενημερωθείτε ΕΔΩ   
Send this to a friend
Ένα θέμα που θα σε ενδιαφέρει: Αίτια Τριχόπτωσης
Σύνδεσμος: https://www.kordhairclinics.gr/trixoptosi-aitia/