Αλωπεκία – Γενικές Πληροφορίες

ΑΛΩΠΕΚΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Τριχοπτωση εκδηλώνεται σε άντρες και γυναίκες ως μια φυσική διαδικασία ανανέωσης των μαλλιών ή ως μη ελεγχόμενη παθολογική κατάσταση. Στη δεύτερη περίπτωση, ένας απροσδιόριστος αυξημένος αριθμός τριχών αποπίπτουν καθημερινά από το τριχωτό, χωρίς να αντικαθίστανται από νέες.
Έτσι, δημιουργείται μια μορφή αραίωσης, που ονομάζεται Αλωπεκία και αποτελεί τη συχνότερη διαταραχή της τριχοφυΐας.

Αλωπεκία - Γενικές Πληροφορίες - 1

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ανατομία της Τρίχας και όσον αφορά στην υγεία της, ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα είναι το τριχοθυλάκιο και η βάση του, ο βολβός.
Οποιαδήποτε διαταραχή σε αυτά τα σημεία, ενδέχεται να μεταβάλλει τον κύκλο ζωής της τρίχας, την ανάπτυξη της και κατ’ επέκταση την εμφάνιση του τριχωτού.

Τα τριχοθυλάκια, λόγω διαφόρων αιτιών, αποδυναμώνονται και συρρικνώνονται παρουσιάζοντας προοδευτική ελάττωση της λειτουργικότητας τους.
Δηλαδή, παράγουν μειωμένο αριθμό τριχών, με αποτέλεσμα ο ρυθμός απώλειας των μαλλιών να μην ισοδυναμεί με τον ρυθμό αναπλήρωσης τους.
Παράλληλα παράγουν τρίχες με διαφορετικό πάχος και εξασθενημένη ποιότητα καθώς σε κάθε νέο κύκλο ζωής, τα μαλλιά χάνουν σταδιακά τη δυναμική τους και ακολουθούν μια πορεία λέπτυνσης.

Διαφορετικοί τύποι Αλωπεκίας

Η σταδιακή έλλειψη όγκου και πυκνότητας με μειωμένη κάλυψη του τριχωτού που ακολουθεί  εξελισσόμενη πορεία, με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στη πάθηση της Αλωπεκίας.
Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα που προκαλεί έντονο άγχος στον ασθενή.
Ανάλογα με τον τύπο, τη βαρύτητα, τη στιγμή έναρξης και τη διάρκεια του φαινομένου, επηρεάζει φανερά την εξωτερική εμφάνιση, αλλά κυρίως τη ψυχολογία.

Συνήθως εκδηλώνεται με τις εξής μορφές:

Τα μαλλιά χάνονται και

  • επανεκφύονται οριστικά, χωρίς κανένα περαιτέρω πρόβλημα.
  • επανεκφύονται, με αλλαγές στις προδιαγραφές της τρίχας.
  • επανεκφύονται και αποπίπτουν ξανά, σε έναν τακτά επαναλαμβανόμενο κύκλο.

Περισσότερη Ενημέρωση για την Αλωπεκία

Η Αλωπεκία έχει σχεδόν πάντα διαφορετική εικόνα για κάθε περίπτωση.
Μπορεί να εμφανίζεται ως ολική ή τμηματική, να αφορά στην  απώλεια των τριχών από μέρος της κεφαλής ή του σώματος και να εκδηλωθεί ως παροδική ή μόνιμη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τη Φυσιολογική Αλωπεκία, εμφανίζεται αυξημένη Τριχόπτωση, η οποία είναι περιστασιακή και παρατηρείται κυρίως την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των τριχοθυλακίων, στις εποχιακές αλλαγές του περιβάλλοντος.

Εκτός από την Εποχιακή Τριχόπτωση, υπάρχουν και άλλες μορφές αναστρέψιμης αλωπεκίας, όπως ο τύπος που ονομάζεται Anagen Effluvium.
Πρόκειται για ένα τύπο ξαφνικής τριχόπτωσης με χαρακτηριστικά προσωρινής απώλειας που εμφανίζεται λόγω επίδρασης χημικών, τοξικών παραγόντων και ακτινοβολιών, όπως οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες.

Αλωπεκία - Γενικές Πληροφορίες - 2

Μηχανισμός Τριχόπτωσης λόγω Χημειοθεραπείας

Η απώλεια μαλλιών συνήθως αρχίζει από 2 έως 3 εβδομάδες, μετά την έναρξη της χημειοθεραπείας.
Πιο συγκεκριμένα, οι Χημειοθεραπείες προκαλούν μαζική απώλεια, η οποία καταλαμβάνει το 90% των μαλλιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η τριχοφυΐα επανέρχεται μετά το πέρας των θεραπειών.
Αντιθέτως, στις Ακτινοβολίες, εμφανίζεται κατά τόπους αραίωση, μόνο στα σημεία εφαρμογής και όταν αυτές πραγματοποιούνται σε χαμηλές συχνότητες, η Τριχόπτωση έχει αναστρέψιμες  επιπτώσεις, με μικρές μεταβολές στην ποιότητα της τρίχας.

Συνεπώς, οι παρενέργειες των συγκεκριμένων θεραπειών είναι άμεσες στην τριχοφυΐα και με την παύση επιρροής της πηγής της Anagen Effluvium, συνήθως τα μαλλιά επανεκφύονται.
Υπάρχουν όμως και είδη Αλωπεκίας, που δεν έχουν προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, ενδέχεται δηλαδή η Τριχόπτωση να έχει αναστρέψιμη ή μόνιμη μoρφή. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι Τραυματικές Αλωπεκίες.

Άλλου τύπου Αλωπεκίες

Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται μια μορφή αυτοπροκαλούμενης Τραυματικής Αλωπεκίας, η Τριχοτιλλομανία, κατά την οποία το άτομο αναπτύσσει ψυχαναγκασμό ξεριζώματος των τριχών περιστρέφοντας την τρίχα γύρω από το δάκτυλο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αραίωση.
Επίσης, η Αλωπεκία από Έλξη (Traction Alopecia) προκαλείται από το ίδιο το άτομο, αλλά στην προκειμένη χωρίς τάση αυτοτραυματισμού και ψυχολογικό υπόβαθρο.
Το επαναλαμβανόμενο τράβηγμα των μαλλιών, που συμβαίνει κατά βάση στις γυναίκες που στερεώνουν σφιχτά τα μαλλιά τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργεί φλεγμονή στα τριχοθυλάκια.

Αλλά και στην περίπτωση της Αλωπεκίας από τραύμαπου μπορεί να προκληθεί από έγκαυμα, ατύχημα κ.ά, καταστρέφονται έως και οι βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος που περιέχουν τα τριχοθυλάκια.
Έτσι ενδέχεται να εκδηλωθεί μη αναστρέψιμη βλάβη και τα μαλλιά δεν επανεκφύονται. Ωστόσο, σε συνάρτηση με τον βαθμό του προβλήματος, η Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να επαναφέρει ικανοποιητική πυκνότητα στις αραιωμένες περιοχές και να αποτελέσει λύση αντιμετώπισης σε αρκετά από τα είδη της Αλωπεκίας.

Είδη Αλωπεκίας

Διακρίνονται σε 2 βασικές κατηγορίες, την Ουλωτική και τη μη – Ουλωτική.

Η Ουλωτική Αλωπεκία αναφέρεται σε ένα σύνολο νοσημάτων, καταστρέφοντας τα τριχοθυλάκια στο τριχωτό της κεφαλής και αντικαθιστώντας με ουλώδη ιστό,.

Η μη-Ουλωτική Αλωπεκία, διαχωρίζεται σε:

Υπάρχουν πιθανότητες να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες, όσο και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ανάμεσα στα είδη, ο πιο συνήθης τύπος αραίωσης είναι η Ανδρογενετικού τύπου Αλωπεκία,.
Αυτή αποτελεί την πιο απλή και ξεκάθαρη περίπτωση Τριχόπτωσης και εμφανίζεται εξίσου τακτικά σε γυναίκες.
Η έγκαιρη και σωστή κατηγοριοποίηση και ο προσδιορισμός του τύπου Αλωπεκίας είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης Διάγνωσης, η οποία αποτελεί, κατ’ επέκταση, βασική προϋπόθεση για τη σωστή αντιμετώπιση της.

Online Διάγνωση

Συμπληρώστε την παρούσα
Φόρμα Διάγνωσης εξ Αποστάσεως.
Συλλέξτε πληροφορίες για τη δική σας περίπτωση τριχόπτωσης. Επιβεβαιώστε ότι είστε κατάλληλος υποψήφιος για Μεταμόσχευση Μαλλιών.
Απλά και από την άνεση του χώρου σας.
Σε κάθε περίπτωση, θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.

Έναρξη