Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην τριχόπτωση;

Διατρογή και τριχόπτωση

 

Η προσεγμένη διατροφή συνεισφέρει θετικά στην προσπάθεια διατήρησης της καλής υγείας των μαλλιών και σε κάποιες περιπτώσεις η διατροφή χαμηλής ποιότητας σχετίζεται με την εμφάνιση τριχόπτωσης ή την επιβάρυνση αυτής.
Η διατροφή χαρακτηρίζει μακροπρόθεσμα την ταχύτητα φθοράς του οργανισμού τόσο σε ενεργειακό, όσο και σε δομικό επίπεδο. Η τρίχα είναι ένα στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού, που αναπτύσσεται και συντηρείται από δομικά υλικά (πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), τα οποία ο οργανισμός λαμβάνει μέσω της τροφής.
Σύμφωνα με την εξειδικευμένη κλινική μαλλιών Bergmann Kord, ο φυσιολογικός ρυθμός απώλειας τριχών είναι περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα (αν θεωρήσουμε πως έχουμε κατά μέσο όρο 100.000 τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής, τότε περίπου 10.000 εξ αυτών είναι στη φάση της τελογένεσης και το 1% αυτών, δηλαδή 100 τρίχες, είναι σε φάση αποδέσμευσης από τα τριχοθυλάκια).
Μια σωστά ρυθμισμένη διατροφή θα διατηρήσει και τα μαλλιά σας δυνατά, λαμπερά και υγιή.
 
Ένα ποσοστό της απορροφημένης τροφής χρησιμοποιείται για τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου (δυναμική, θερμική, κινητική, κ.α.), ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιείται για τις δομικές ανάγκες της ανάπτυξής του.
H μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και δομικά υλικά επιτελείται από 2 μεγάλες ομάδες:
α) τα ένζυμα – συνένζυμα και τις ορμόνες που συνθέτει ο οργανισμός και
β) τις βιταμίνες, τις οποίες δε συνθέτει και πρέπει να λαμβάνει μέσω της διατροφής.
Πλούσια πηγή βιταμινών αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα χόρτα. Φυσικά, και οι υπόλοιπες τροφές περιέχουν βιταμίνες, αλλά σε μικρότερη ποσότητα και πιο περιορισμένη ποικιλία.
Συνεπώς, για να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί η τρίχα, πρέπει αφενός η διατροφή μας να είναι ισορροπημένη και να περιέχει ποικιλία ομάδων τροφών, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία της πρώτης ύλης για την σύνθεσή της, αφετέρου να είναι πλούσια σε βιταμίνες ώστε η πρώτη αυτή ύλη να μεταβολιστεί σε ενέργεια και δομικά υλικά.
Μια καλή αναλογία είναι: πρωτεΐνες 15-20% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής, υδατάνθρακες 50-55% και λιπαρά 25-30%.
Για να κατανοήσουμε βαθύτερα τον ουσιαστικό ρόλο της σωστής διατροφής στην υγεία των μαλλιών και κατ’ επέκταση στην τριχόπτωση, αναφέρουμε ένα παράδειγμα: μια δίαιτα φτωχή σε πρωτεΐνες, αναγκάζει τον οργανισμό να εξοικονομήσει πρωτεΐνες από τα τριχοθυλάκια, ωθώντας τα στη φάση της ανάπαυσης (Telogen Phase), που αποτελεί το τελικό στάδιο ζωής της τρίχας. Έτσι, μετά από 3-4 μήνες σημειώνεται μαζική απώλεια μαλλιών. Η κατάσταση βέβαια καθίσταται αναστρέψιμη με την επαναπρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας πρωτεΐνης καθημερινά.
Επίσης, καταλυτικός είναι ο ρόλος της ποσότητας νερού που πρέπει να καταναλώνουμε και ορίζεται στο 1,5 – 2 lt την ημέρα.
Οι στατιστικές φανερώνουν πως το 90% των περιστατικών με τριχόπτωση καταναλώνουν λιγότερο από 1,5 φρούτο την ημέρα, ελάχιστες σαλάτες, λίγο νερό και παραλείπουν το πρωινό ή ένα γεύμα την ημέρα.
Επειδή τα αποτελέσματα της κακής διατροφής δεν είναι άμεσα ορατά αλλά σε βάθος χρόνου, είναι καλό να ακολουθούμε το διαιτητικό μοντέλο που ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες και απαιτήσεις του δικού μας οργανισμού. Η εξειδικευμένη κλινική μαλλιών Bergmann Kord παρέχει τη δυνατότητα τριχολογικού ελέγχου χωρίς οικονομική επιβάρυνση, σχηματίζοντας έτσι ένα εξατομικευμένο και στοχευμένο πλάνο για την ενδυνάμωση των μαλλιών σας.

Σχετικά Άρθρα