Други причини за губиток на коса

 

Други причини за губиток на коса

 

Иако најчестиот тип на губење кај косата кај мажите е андрогенетска алопеција, губитокот на косата се јавува како резултат на следниве фактори:

 • Нарушувања на скалпот или болести
 • Покачена температура
 • Тешки емоционални шокови или стрес – психолошки, физички, пост-оперативен
 • Недостаток на протеини, витамини, траги на елементи или минерали – посебно на железо
 • Тироидни нарушувања (хипотиреоидизам, хипертиреооидизам)
 • Некои болести (на пример Дијабетес, дерматолошки болести, хронични болести)
 • Хемотерапија, радијации
 • Лекови – антидепресиви, анти-инфламаторни лекови, анаболички стероиди, лекови против холестерол, апчиња за крвен притисок, диуретици, контрацептиви, лекови против тромбоза итн.
 • Повреди

Здравјето на косата може да биде загрозено и од надворешни фактори:

 • Изложеност на загадена или средина со прашина
 • Често истегнување во тек на четкањето или чешлањето
 • Хемиски третмани за коса
 • Несоодветна или недоволна нега на косата
 • Прекумерена изложеност на  UV зраци
 • Континуиран контакт со морска или хлорирана вода, дури и со дожд
 • Пушење